5 generella SEO-tips

Vill du att din sajt ska rankas högre av sökmotorerna med sökmotoroptimering? Det är naturligtvis svårt att beskriva den ”perfekta” lösningen, eftersom sökmotorernas beräkningsalgoritmer utgör väl bevarade hemligheter. Här följer ändå några generella tips om sökmotoroptimering, som visat sig kunna påverka träfflistans resultat och som kan vara bra att tänka på när du vill avancera i SERP:en:

Innehållet framför allt. Sajtens innehåll är A och O, sökmotorer (och besökare också för den delen) gillar sidor som dels är informativa och dels har ett fylligt och dynamiskt innehåll. Gör sidan värd att återkomma till! Om du uppdaterar din sajt kontinuerligt med ett intressant innehåll återvänder både besökare och sökmotorer lite oftare. Sajten måste också vara unik – sökmotorer har en viss förmåga att snabbt upptäcka och bestraffa uppenbara plagiat…

Välj rätt domän! Välj ett domännamn som innehåller ditt (eller dina) viktigaste nyckelord. Låt domännamnet beskriva vad din sajt faktiskt handlar om. För besökarna underlättar det om domännamnet talar om vad sajten handlar om, men också sökmotorer tros ha börjat lägga allt större vikt vid sidor vars sökord finns med i domännamnet. Huvudsökordet bör alltså finnas med i själva domännamnet, och kanske allra helst – endast huvudsökordet.

Viktiga html-taggar. Se till att nyttja de värdefulla html-taggarna ”title” och ”h1”. Låt alltid önskat nyckelord/sökfras finnas med dels i sidornas ”title”, dels i deras ”h1”-rubriker. Varje ”title” och ”h1” bör vara unik och relevant för den aktuella sidan. Du kan också tjäna på att ange en relevant ”alt”-text för alla bilder. Tydlighet och användarvänlighet uppskattas av sökmotorerna.

Skaffa inlänkar! Inlänkar är bra, de tyder på att sajten i fråga är populär och har ett bra innehåll. Det bästa är om länkarna in till din sajt också har en träffande ankartext, det vill säga att den länkade texten innehåller ditt önskade nyckelord. Med många, starka inlänkar ökar dina chanser att avancera i sökmotorernas träfflistor med sökmotoroptimering. Så kallade djuplänkar in till dina undersidor på sajten är också bra.

Användaren i centrum
Glöm inte bort att sökmotorer gärna vill se så användarvänliga sidor som möjligt. Se till att sajten är lättnavigerad, strukturerad och tillgänglig för alla användare. Innehållet måste förstås vara innehållsrikt och tilltala läsaren. Det kan exempelvis handla om att undvika stora filer med lång laddningstid och att se till att designa sidan så att texten lätt kan förstoras.

Läs mer här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>